31 Ağustos 2014

MERCİMEK KÖFTESİ KIZARTMASI

 
Yıllar önce Fransaya gittiğimde, Fransızların neden bu kadar zayıf olduklarını hep merak etmişimdir. Ve şimdi elime bunu anlatan bir kitap geçti. Sayısız nedenlerinden bir tanesi de herşeyden yiyorlar ve yemeklerini kendileri pişiriyorlar. Bizde kendimiz pişiriyoruz ve neden Türk insanı daha kilolu? sorusunu hemen cevaplayım. Sır 1 : Tabaklarına çok az alıyorlar ve bunu uzun dakikalara yayarak keyif alarak yiyorlar. Tatlı da yemelerine rağmen neden kilo almadıklarını yayınladığım bir tatlı tarifinde paylaşacağım.
 
Mercimek köftemize gelince, yine keyifle yiyeceğiniz hem lezzetli hem sağlıklı bir aperatif.  Hiç çekinmeden misafirlerinize sunabilirsiniz. Afiyet Olsun...
  

Malzemeler

- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 3 diş sarımsak
- Yarım su bardağı galeta unu
- 2 yemek kaşığı un
- 1 adet kırmızı biber
- 2 adet yeşil biber
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Karabiber, tuz, kimyon, pul biber

Yoğurt sos

- 1 su bardağı yoğurt
- Küçük bir diş sarımsak
- Kekik
- Kırmızı pul biber, tuz

Hazırlanışı

Mercimeklerin üzerini geçecek kadar su ekleyin ve yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu iyice süzerek mutfak robotunda püre haline gelene kadar karıştırın. Mercimeklerin suyu iyi süzülmez ise istediğimiz şekli vermek zor olacaktır. 

Mercimeği geniş bir kaba alın. Kırmızı ve yeşil biberleri de robottan geçirerek mercimeklere ekleyin. Ardından rendeleğimiz sarımsakları, galeta ununu, yumurtayı, zeytinyağını, unu ve baharatları da ekleyerek yoğurun. Köftemiz yumuşak ise galeta unu ve un takviyesi yapın. 
Köfteden büyük parçalar koparın elinizle yuvarlayıp hafif yassılaştırın. Daha düzenli çıkması için aşağıdaki resimdeki gibi bir kalıp ile çıkarın. 
 
Yağı bir tavada ısıtın. Mercimekleri arkalı önlü kızartarak servis tabağına alın. 
 
Hazırladığınız yoğurtlu sosu gezdirerek sıcak servis yapın.





Hiç yorum yok: