23 Haziran 2014

ANTAKYA KÖMBESİ


Kömbe deyince tuzlu olmasını beklenir. Fakat bu Antakya yöresine ait harika bir kurabiye. Bir kaç denemeden sonra daha başarılı oldu. Bazı püf noktalarına dikkat ederseniz sonuç daha başarılı olur. Bildiğim kadarı ile içine tahin konulmuyor fakat daha lezzet kattığı için ben kullandım. Asıl tadını veren kömbe baharatı. 8 çeşit karışımdan oluşuyor. Tarçın, yeni bahar, muskat, karanfil, zencefil, mahlep, dövülmüş damla sakızı. Ayrıca kabartma tozunu fazla katmamak önemli. Aksi halde kalıp ile oluşturduğunuz şekilleri bozulacaktır. Son olarak kömbe kalıbı. Bu kalıpları yöresel ürünlerin satıldığı Antakya Mutfağından aldım.

Antakya kömbesi cam kavanozlarda bir aya kadar dayanıklılığını koruyor. Afiyet Olsun..



Malzemeler

- 125 gr. tereyağı veya margarin
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- Yarım su bardağı tahin
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı kömbe baharatı
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 su bardağı süt
- Aldığı kadar un (yaklaşık 5-6 su bardağı)
- Susam

Hazırlanışı


Margarini eritin. Tüm sıvı malzemeleri iyice karıştırın. Ardından toz malzemeleri ekleyin ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamurdan küçük bir yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın ve susama iyece bulayın. Ardından kömbe kalıplarına bastırarak çıkarın. 180 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirin.


Hiç yorum yok: