19 Mayıs 2013

BAZLAMA KEBABI


Bu aralar yemek tariflerimi az yayınlar oldum. Haklı olarak takipçilerim biraz sitem etmeye başladılar. Kendimi affettirmek için haftaya güzel bir tarif ile başlıyorum. Annem ve eşim çok beğendiler. Annem diyor ki; tadı hala damağımda :-)) Eşim diyor ki; güzel bir restaurant da yemek yiyor gibiyim :-)) 

Bu tarifimiz yöresel bir yemek olduğu için masayı da otantik hale getirmeniz hoş olacaktır. Hemen hemen herkesin evinde olan sofra örtüleri ve ayran ile yapacağınız sunumlar istediğiniz ortamın oluşmasında işe yarayacaktır. Mesela resimde gördüğünüz 2 kap en az doksan yıllık. Yemeğimle harika uyum sağladı. 

Bazlama Kebabı, Kanal D nin "Mutfağım" programı için yaptığım Ankara'nın yöresel yemeklerinden.   Davet sofralarınız için misafirlerinize sunacağınız harika bir görsel şölen. Bazlamayı da mutlaka denemenizi öneririm. Hem yapımı keyifli hem de yemeğe harika bir lezzet katıyor. Malzemelerin ve yapımının uzun göründüğüne bakmayın, zevk alacağınızdan eminim. Yemekli misafirlerim için muhtemelen uzunca bir süre bu menüyü sunacağım. Afiyet Olsun...


- 2 kişilik -

Malzemeler

Bazlama için

  • 3 su bardağı dolusu Un
  • Yarım paket Yaş Maya
  • Ilık Su
  • 1 tatlı kaşığı Tuz
İç harcı
  • 250 gr. Et -  Dana'nın sırt kısmı ve rulo şeklinde olacak, derin dondurucuda en az 3-4 saat bekletilecek
  • 1 adet Kuru Soğan
  • 2 adet Sivri Biber
  • 2 adet Domates
  • Tuz, Karabiber, Kekik
  • 1 yemek kaşığı Tereyağı
Sos için
  • Yarım yemek kaşığı Tereyağı
  • 1 yemek kaşığı Domates Salçası
  • 2-3 yemek kaşığı Ilık Su
Süslemek İçin
  • 2 adet Domates
  • 2 adet Sivri Biber

Hazırlanışı

Bazlama Yapımı

Unu bir kaba alın ve tuzu ilave edin. Ayrı bir kasede ılık su ve mayayı eritin, una ekleyerek yoğurun. Kulak memesi kıvamından daha yumuşak bir hamur elde edin. Gerekirse ılık su ilave edin. Üzerine ıslak bez örterek iki katına çıkana kadar ılık bir ortamda bekletin. Hamurdan iki bazlama çıkacağı için iki bezeye ayırın. Tezgaha bol un serpin ve hamurları yuvarlayarak bir karış büyüklüğünde elinizle açın. Yağsız kızgın tavaya koyarak arkalı önlü pişirin. Bazlamalarımız pişerken iki katına çıkacaktır. Bazlama piştikten sonra sıcaklığı geçene kadar dışarıda bekletin ardından kurumaması için bir poşete koyun.

İç harcının yapımı

Eti, zeytinyağı, kekik ve karabiber ile marine edin ve bir kaç saat buzdolabında bekletin. Ardından streç filme sararak derin dondurucuda koyun. Donan eti bir müddet dışarıda bekleterek bıçak ile kesilecek hale gelene kadar hafif çözün. Eti döner gibi ince ince kesebilmemiz için bunu yapmamız gerekiyor. Et yumuşarsa ince kesilmeyecektir. İnce dilimlediğiniz etleri tereyağında suyunu hafif çekene kadar kavurun. Ardından yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin, bir müddet soteleyin. Ardından ince doğradığınız biberleri de ekleyerek bir süre daha kavurun. Kabuklarını soyduğunuz domatesleri küp doğrayarak karışıma ilave edin. Tuz, karabiber ve kekik ile tatlandırarak iç harcımızı tamamlayalım.

Süslemek için

İç harcımızı hazırlarken domates ve biberleri köz tavasında közleyelim.

Sos için

Tereyağını sos tenceresinde eritin ve domates salçasına biraz su ekleyerek daha akışkan bin sos elde edin. Salçayı erittiğimiz tereyağına ekleyerek kokusu çıkana kadar ateşte bekletin.

Bütün işlemler bitti :-)) gelelim sunuma...

Bazlamayı yarıya kadar enine olacak şekilde kesin. İç malzemeyi bazlamaların içine eşit şekilde yayın. Domates sosunu etlerin üzerine gezdirin ve servis tabağına alın. Közlediğiniz biber ve domatesleri bazlamaların yanına koyarak servis yapın. 

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Benim oğlumda böyle etli yemekleri çok sever.Bunu bir ara yapmayı deneyeceğim inşallah sizinki kadar güzel yapabilirim Aysun Hanım :)

Unknown dedi ki...

Olmaması için hiç bir sebep yok. Ben belki işim gereği sevgimi fazla katıyor olabilirim :)