2 Şubat 2013

PROFİTEROL


Yapımı zahmetli gibi görünse de, yapmaktan her zaman zevk aldığım bir tatlı. Uyulması gereken çok önemli kuralları var. Aksi halde bu görüntüyü elde etmek kolay olmayabilir. Yıllar önce denediğimde başarılı olmamıştı. İnat edip bir kaç kez deneyip de ve annemin bir tavsiyesi ile  ancak tutturabilmiştim.

Evet bu pastanın asıl sahibi sevgili Genel Müdürümüzün. Şirketten ayrılması nedeniyle yaptım ve adı "Bizi Hatırlayınız Pastası" oldu.    
  
Dikkat edilmesi gereken noktaları aşağıda belirttim. Ayrıca sıkma torbasının ağzı geniş olması gerekiyor. Ben torbanın ucundaki aparatı çıkardım, ağzı geniş olduğu için sadece torbanın kendisi ile sıktım. Şayet sıkma torbanız yok ise hazır poşetlere de koyup ucunu makas ile kesebilirsiniz. İlk yaptığınızda olmaz ise tekrar deneyin, eğer kurallara uyulursa hiç panik yapmaya gerek yok :-)  Sonunda harika bir tatlı ortaya çıkacak. 



Malzemeler

Hamuru için
  • 1 su bardağı Un
  • 1 su bardağı Su
  • 125 gr Margarin
  • 3 Yumurta
  • 1 çorba kaşığı Toz Şeker
Kreması için
  • 2 su bardağı Süt
  • 3 çorba kaşığı Un
  • 6 çorba kaşığı Toz Şeker
  • 1 Yumurta
  • 1 paket Vanilya
  • Yarım paket Krem Şanti
Sosu için
  • Hazır Çikolata Sosu
Süslemek için : Fındık kırıkları


Hazırlanışı

Öncelikle hamuru yapalım. Margarini tencerede eritin ardından suyu ve şekeri ekleyip bir taşım kaynatın. Unu ekleyip 3-4 dakika sürekli karıştırın. İyi bir hamur için sürekli karıştırılması önemli. Kaygan kıvamlı bir hamur elde edeceksiniz. Sonra ocaktan alın ve bir süre sıcaklığının gitmesini bekleyin. Ardından 3 yumurtayı hamurun içine kırıp elinizle yumurtayı iyice yedirin. Hamurun iyi kabarması için birbirine iyice yedirilmesi gerekiyor. Muhallebi kıvamından biraz koyu bir hamur elde edeceksiniz. Elde ettiğiniz hamuru sıkma torbasına koyun. Aşağıdaki gibi ceviz büyüklüğünde aralıklı olarak tepsiye sıkın. 170 derece fırında üzeri iyice pembeleşene kadar pişirin. Pişerken fırının kapağını kesinlikle açmayın ve piştikten sonra bir müddet fırın ılık olana kadar hamur içinde kalsın.  
Şimdi kremayı hazırlamaya geldi :-) Vanilya ve krem şanti hariç tüm malzemeleri iyice karıştırıp ocakta kaynayana kadar sürekli karıştırın. Kaynamaya yakın vanilyayı ekleyelin ve ocaktan alın. Sıcaklığı bir miktar gidince krem şantiyi ekleyelin ve iyice karıştırın. Kremamız hazır.
Profiterolümüzü fırından çıkarıp bıçak ile enlemesine yarıya kadar kesin, bir tatlı kaşığı kadar kremayı içine koyun. Güzel bir servis tabağına düzenli bir şekilde kubbe şeklini vererek yerleştirin.
Çikolata sosunu tarifindeki gibi hazırlayın. Bir çorba kaşığı ile her bir profiterolün üzerine düzenli olarak dökün ve fındık kırıkları ile süsleyin. (Kubbe şeklini verdiğimiz için altta kalan profiterolleri de unutmalayım. Onlara da çikolata sosunu gezdirelim)
Şimdi size bir resim daha göstermek istiyorum ki, bir profiterol hamurunun nasıl olmaması gerektiği ile ilgili :-( Hamurun iyice pişmesini beklemeyip fırından alınca koca bir tepsi işte böyle heba oldu. Tabiki tekrar koca bir tepsi hamur yapmak zorunda kaldım :-(

Hiç yorum yok: