21 Şubat 2013

BRIOCHE


Ne zaman diyete girsem her zaman beni kandıracak bir tarif illaki çıkıyor. Fırındaki o muhteşem koku etrafa yayılmaya başlayınca tabiki ilk iş çayın altı yakılıyor. Fırından çıkar çıkmaz o mis gibi kokuya kim dayanabilir ki?  Üç tanesi hiç düşünmeden hoooopp mideye.

Brioche, okunuşu Briyoş, bir tür Fransız ekmeği. Hatta şu meşhur Fransız devriminin başlamasının sebeplerinden bilinir. Fransada ekmek kıtlığının yaşandığı dönemde, Kraliçe Marrie Antoinette un, "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" diyipte giyotinle kellesi giden hatun. ( tabiki bu kraliçeye yapılan suçlamalardan sadece biri)  İşte burada bahsettiği pasta bizim bildiğimiz allı güllü, kremalı pasta değil, Brioche dur. Ben, işte o allı güllü pastayı kastettiğini  zannederek, kadın ölümü hak etmiş diye yıllarca boşuna haksızlık etmişim. Fakat sonuçta bu ekmeğin diğer ekmeklere göre pahalı olduğunu düşünürsek yine de onu haklı yapmıyor. İşin başka yüzü de, kraliçeyi karalamak adına böyle bir lafın başkaları tarafından ortalığa atıldığı ididaları. Ne diyelim herkesin günahı boynuna diyerek tipik bir Türk çıkışı yapıyım :-))

Şu pasta ile tongaya düştüğüm diğer bir hikaye de, dil eğitimi için gittiğim İngiltere de ev sahibi kadıncağız, akşama pasta yapacağım demişti. Ben yine allı güllü, kremalı pasta zannederek ayıp olmasın diye yerim dedim.  Akşama önüme makarna gelince ve bunların makarnaya pasta dediğini anlayınca düştüğüm komik durumu yıllarca unutamadım. :-))) 

Bu kadar lafın üstüne akşam gider bir Brioche yaparsınız artık :-)) 





Malzemeler
  • 1/3 su bardağı ılık Su
  • 1/3 su bardağı ılık Süt
  • 2 paket Instant maya
  • 3,5 su bardağı Un
  • 2 çay kaşığı Tuz
  • 3 Yumurta - oda sıcaklığında
  • Yarım su bardağı Şeker
  • 100 gr Tereyağı - Oda sıcaklığında iyice yumuşamış
  • 1/4 su bardağı Sıvıyağ
  • 1 Yumurta sarısı - üzerine sürmek için
  • Çikolata parçaları - içine fazla koyabilirsiniz, az koyarsanız hamur kabardıkça içinde kayboluyor.
Hazırlanışı

Hamur yoğurma kabına maya, süt ve suyu karıştırarak 10 dakika kadar bekletin. Arada bir karıştırın. Sıcağı ile şekeride ekleyip erimesini sağlayın. Unu karışıma eleyin ve tuzunu ilave ederek karıştırın. Tereyağı, yumurta, sıvıyağı da ekleyip iyice yoğurun. Üzerini temiz ıslak bir bezle örterek 1 saat sıcak bir yerde kabarmasını bekleyin. Borcamı yağlayarak, yukarıdaki resimdeki gibi limon büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın, arasına çikolata kalıpları yerleştirerek tekrar yuvarlayın. Aralıklı olarak tepsiye yerleştirin ve çiçek şeklini verin. 45 dakika kadar daha böylece bekletin. Kabardıkça aradaki boşluklarda dolup yukarıdaki şekli alacak.

Ardından yumurta sarısını üzerine sürüp kızarana kadar fırında pişirin.

Hiç yorum yok: