9 Kasım 2012

ISPANAKLI BÖREK


Prof. Dr. Mahmut Tezcan'ın Atatürk'ün sevdiği yemekler ve beslenme alışkanlıkları adında bir yazısını okudum. Atatürk çocukken annesinin yaptığı ıspanaklı börekleri çok severmiş. Bende bugünün anlam ve önemi için Ispanaklı Börek yayınlıyorum. 

Kuru Fasulye ve pilav, etli taze bamya,  karnıyarık, haşlanmış kuşkonmaz gibi yiyecekler en sevdiği diğer yemekler arasında. Gece acıktığında Peynirli Omlet yermiş. Tatlılarla arası pek iyi değilmiş ama gül reçeli yermiş. Gördüğümüz gibi klasik Türk yemeklerini daha çok tercih ediyormuş Atamız.  Sofrasında çok çeşit sevmezmiş, köşkte ne yemek hazırlanıyorsa onu yermiş. Hiç abartıya kaçmadan, en mütevazı şekilde.

Atamızın 74. ölüm yıldönümünde onu sevgi ve özlemle anıyor ve arıyoruz....


Malzemeler
(kişi sayısına göre iç malzemelerin miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz. Benim yaptığımdan 1,5 tepsi çıktı)
  • 150 gr kıyma
  • Yarım kilo Ispanak
  • 2 adet kuru soğan
  • 3 adet yufka
  • Biraz acı biber
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • Susam, çörek otu
  • 1 yumurta sarısı
Hazırlanışı
  1. Soğanı yağda kavurun. Kıymayı ekleyip bir süre daha kavrulmasını bekleyin
  2. Doğradığınız ıspanakları ekleyip, yumuşayıncaya kadar pişirin. Çok fazla pişirmeyin zira fırında da pişecek.
  3. Acı biber ve tuzu ekledikten sonra harcımız hazır.
  4. Yufkayı yarım ay olacak şekilde üst üste getirin, fırça yardımı ile zeytinyağını üzerine sürün. Ben yufkanın üzerine tereyağını da ufak ufak kesip eşit olarak dağıttım.
  5. Hazırladığınız harcı yufkanın uzun kısmı boyunca yayın, rulo şeklinde sarın ve dilimleyin. Bütün yufkalar ve iç harcı bitene kadar aynı şekilde yapın.
  6.  Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam, çörek otu ile süsleyerek fırında pişirin.





Hiç yorum yok: