22 Eylül 2014

FICCIN BÖREĞİ


Tadına doyulamayacak bir tarif daha. Çerkez mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden. Bu tarifi yapmazsanız :-) çok şey kaybedersiniz. Hamuru gevrek ve iç harcı muhteşemdi. Mutlaka fırından çıkar çıkmaz mis gibi sıcağıyla ikram edin. 

Ben küçük yuvarlak borcam kullandım. Siz bir büyük boyunu kullanarak ve malzemeleri iki katına çıkararak da yapabilirsiniz. İç harcı çiğ olarak konduğu için ilk dakikalarda düşük ısıda daha sonra yüksek ısıda pişiriniz. Afiyet Olsun. 



Malzemeler

- Yarım su bardağı ılık süt
- 75 gr. eritilmiş margarin, Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım paket yaş maya
- Tuz
- 2 su bardağı un

İç harcı

- 300 gr. kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 3 adet yeşil biber
- iki tutam kadar maydanoz
- 100 gr. rendelenmiş kaşar
- 1 adet rendelenmiş domates
- Tuz, karabiber, pul biber, kırmızı toz biber

Üzeri için

- Yumurta sarısı
- Çörek otu

Hazırlanışı

Hamur için geniş bir kapta ılık süt ve mayayı iyice karıştırın. Diğer malzemeleri de ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edin. 1 saat kadar mayalanması için bekletin.

İç harcı kaşar hariç tüm malzemeleri doğrayarak çiğ olarak hazırlayın. 

Hazırladığınız hamuru ikiye bölün. ( ikiye bölerken bir tanesi biraz daha büyük olsun, borcamın tabanına serilirken kenarlarada yayılması gerekiyor, küçük olan hamur üstü için) 

Küçük yuvarlak borcamı yağlayın. Büyük olan hamuru borcamın kenarlarını da saracak şekilde merdane ile açarak yerleştirin. Hazırladığınız iç malzemeyi hamura yayın, rendelenmiş kaşarı üzerine yerleştirin. Küçük olan hamuru borcam büyüklüğünde açarak harcın üzerini kapatın. 

Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin. İlk 15 dakika 150 derecede ve fırının altı yanacak şekilde daha sonra fırının altı ve üstünü birlikte çalıştırarak üzeri kızarana kadar 180 derecede pişirin.



Hiç yorum yok: