24 Nisan 2013

NEVZİNE TATLISI


Nevzine, Kayseri yöremize ait çok lezzetli ve oldukça kalorili :-( bir tatlı. Demek ki sık sık yapmayacağımız anlamına geliyor :-) Lezzetinin çoğunu hiç şüphesiz tahin ve cevizden alıyor. Sunum sırasında biraz dağılabilir o yüzden dikkatli ve geniş spatula ile servis yapmakta fayda var. Ben biraz dar Borcam kullandığım için kalın oldu. Kare ve geniş bir borcam kullanırsanız istenilen incelikte olacaktır. Şimdiden Afiyet Olsun....



Malzemeler

Hamuru :
  • 200 gr Margarin yada Tereyağı
  • 1/4 su bardağı Sıvı yağı
  • 1 Yumurta
  • 2 kaşık Yoğurt
  • 1 çay bardağı Tahin
  • Yarım çay bardağı Toz Şeker
  • 1 paket Kabartma Tozu
  • 1 su bardağı Ceviz içi - hafif ezelim.
  • 4 su bardağı Un
Şerbeti :
  • 2 su bardağı Şeker
  • 2,5 su bardağı Su
  • Yarım çay bardağı Üzüm Pekmezi
  • 6 damla limon suyu
Hazırlanışı

Öncelikle şerbeti yapalım, soğuk olması gerekiyor. Şerbet malzemelerini tencereye koyun ve şerbeti hazırlayın. Şerbetin hazır olduğunu anlamak için, annemin denediği klasik bir yöntem var. Biraz kaynadıktan sonra bir kaşık ile baş parmağınızın tırnağına bir damla damlatın. Şerbetin küçük bir damla şeklinde duruyor olması lazım. Şayet tırnaktan akıyorsa bir müddet daha kaynamaya bırakın.

Katı yağı eritin ve diğer tüm hamur malzemeler ile yoğurun. Yağlanmış bir geniş borcama hamuru yayın ve iyice yayın, üzerini düzeltin. Önce üzerini düzgün bir şekilde çatal ile çizikler atın. Ben yapmayı unuttum. Ardından baklava dilimleri olacak şekilde bıçakla kesin. 180 derece fırında yaklaşık 40 dakika kadar üzeri hafif kızarana kadar pişirin.

Pişen hamuru fırından alın ve bir kaç dakika ilk sıcaklığının çıkması için bekleyin. Şerbeti bir kepçe ile hamurun üzerine eşit bir şekilde yayın. 4-5 saat hamur şerbeti iyice çekene kadar bekletin.

Hiç yorum yok: